Blog Archives

Kensington Mews House, South Kensington, London, UK

Refurbishment of an existing 3 storey listed house in South Kensington, London.

The project consisted primarily of a new 4m deep basement in challenging ground conditions and under the full plot to accommodate office space. The basement was formed by reinforced concrete underpins on all sides. A thin steel column was introduced carefully within the proposed line of partitions of the basement space, to support the new steel beams forming the ground floor structure. A composite deck completes the ground slab. Strategic lightwells were introduced at ground floor via voids in the structural slab to allow light to permeate to the basement level below.

Refurbishment of the three levels above ground floor entailed primarily the reconfiguration of the existing loadbearing walls and the introduction of new staircase.

Project completed in 2017.


Terni footbridge, Terni, Italy

Landmark pedestrian bridge in Terni, located 100 km north east of Rome, to regenerate the residential area north of the station and provide station improvements for fast train links to Rome.

The 180m cable-stayed bridge structure consists of a 60m high steel mast in the shape of an inverted tripod with an arrangement of cable stays supporting the steel deck below.

A section of the bridge is designed as structurally independent to allow its future removal and relocation in an identified location close to the station to accommodate future expansion of the station and urban sprawl.


Amwell St Dance Studio, London, UK

Refurbishment of an existing dance studio situated at the ground floor of a 2-storey building with offices located in the floor above.

The project included the incorporation of a moveable partition to enhance flexibility of the space and allow the space to be used either as a single large studio or two smaller studios.

Project completed in 2017.


Castleford bridge, Castleford, UK

View Project
A 130m long elegant pedestrian bridge crossing the River Aire. The bridge serves as the centrepiece of a regeneration initiative in the former mining town of Castleford, Yorkshire. The bridge is S-shaped on plan and follows the profile of an existing Victorian weir. The bridge deck hovers above the V-shaped supports and is generously wide to allow people to enjoy the riverscape, transforming the bridge into a destination. Konrad led the structural engineering design team whilst working at Alan Baxter & Associates.
 
Bridge won numerous prestigious awards, including 2009 RIBA Award and ACE Engineering Excellency Award 2009.
 

St Andrew’s Church Southgate London, UK

Sensitive introduction of a mezzanine floor in a designated zone at the first floor level of the St Andrew’s Church of England in Southgate, North London, to house a listed 19th century listed organ.

Project currently at tender stage.

 


Palazzo Bonici, Old Bakery Street, Valletta

New glass structure roofing the courtyard of a three storey palazzo in Valletta. The glass roof is supported by a diagrid steel frame that spans onto a reinforced concrete ring beam supported by the existing masonry walls bounding the courtyard.

KonceptX were engaged as structural engineering consultants to advise client on design aspects proposed by the design and build contractor.

Project currently under construction.


Cavendish Road House, Kilburn London, UK

Sensitive refurbishment of the ground floor of an existing two-storey early 20th century mansion house situated in a conservation area in Kilburn, North London.

The project included the introduction of a single storey 50m2 partially sunken rear extension lying within the extensive rear garden forming part of the property.

The extension consists of a structural steel frame resting on a reinforced concrete slab. Timber joists span between the steel frame, with glazing and masonry cladding the elevation. Heave protection was required under the slab. Low retaining walls delineate two side of the extension and mass underpins were required under the boundary wall along one side of the extension.

The main works in the existing house consisted of forming strategic openings in existing loadbearing walls to suit the client’s brief. This entailed delicate structural interventions and corresponding careful temporary works.

Project completed in 2017.


Scale Lane bridge, Hull, UK

Openable, zoomorphic 50m pedestrian bridge, having a 35m cantilever when open. The bridge is a focus for regeneration, linking the redeveloped east bank with the city centre. It is fully operational during opening allowing people the experience of staying on the bridge whilst rotating. The hub acts as a lettable space, potentially generating income to the asset. Konrad led the structural engineering design team from competition stage up to detailed design stage whilst working at Alan Baxter & Associates.
 
Bridge won numerous awards including 2013 WAN Transport Award.

Hungate bridge, York, UK

A 26m cable stayed bridge crossing the River Foss in York and links a new residential development to the city centre. The southern bank was congested with constraints, in particular presence of existing utilities, necessitated minimal intervention on this bank. The structural solution allowed the bridge loads to be transferred to the north bank, with negligible intervention on the south bank, thus relieving this sensitive zone from any bridge loads. Konrad led the architecture and structural engineering design team whilst working at Alan Baxter & Associates.


202/3 Vincenti Buildings, Valletta, Malta

Sensitive refurbishment of an existing 1930’s building lying within a conservation area in central Valletta, to serve as a head office. The key design driver was to restore as much as possible the original fabric including furniture, with most of the fabric being successfully restored, repaired or refurbished.

The works included restoring the 4.6m high masonry walls, cleaning the stone slabs that span onto steel beams and form the structural ceiling above, repairing the wooden and glazed doors and windows, repainting the metal framed windows and repairing the original tiles.

Project completed in 2017. Refurbishment costs of €50K.


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our our Privacy.
Youtube
Vimeo
Google Maps